Centrul de diagnostic si tratament al tulburarilor urinare

Cum se desfasoara o consultatie de urologie

Prima vizita

Anamneza va fi ghidata de intrebarile prezentate in anexa.

Sumarul de urina este recomandat tuturor pacientilor. Hematiile prezente in urina impun o ecografie si consult urologic/nefrologic. Nitritii si leucocitele necesita urocultura si antibiograma. Glicozuria va fi urmata de concult de boli de nutritie si diabet.

Pacientilor cu istoric de suferinte pelvi perineale (hemoroizi, fisura anala, colon iritabil, constipatie cronica, anexite, vaginite) vor fi intrebati de modul in care ingrijesc/trateaza aceste afectiuni, cind au vizitat ultima oara medical specialist (gastroenterolog, ginecolog, proctolog) si la nevoie consulturile si tratamentele vor fi actualizate.

Pacientilor cu sumar de urina normal li se va da un calendar mictional si li se va explica cum sa il completeze pe 2-3 zile.

 

A doua vizita – dupa 3 – 7 zile

Va fi discutat calendarul mictional si se vor identifica factori corectabili in dieta, obiceiuri (ex: consumul de cafea, bauturi energizante, expunerea la frig).

Vor fi discutate eventualele consulturi ce i-au fost recomandate pacientului/pacientei in acest interval si rezultatele lor.

In functie de calendarul mictional si simptomele pacientului/pacientei pot fi luate urmatoarele decizii:
1. Calendar cu urinari frecvente, > 8-10 pe zi (pacientul urineaza cu jet bun), pacientul acuza imperiozitate (cu sau fara pierderi de urina): se poate recomanda antimuscarinic si control dupa 1 luna.
2. Calendar cu urinari normale ca frecventa, cu volume > 250ml, pacienta acuzind pierderi de urina la effort (tuse, stranut, urcat scari, ridicat greutati): antimuscarinicul nu va da rezultate; va fi indrumata spre consult urologic/gynecologic.
3. Consultul urologic este necesar in cazul in care se suspicioneaza o vezica neurologica, acest lucru fiind probabil atunci cind pacientul are antecedente de: AVC, boala Parkinson, hernie de disc intervertebral, scleroza multipla, Diabet Zaharat.
4. Calendarul arata urinari frecvente cu pierderi de urina noaptea: trebuie verificat reziduul postmictional.
5. Calendarul arata urinari dese iar pacientul, barbat afirma imperiozitate dar si jet urinar mai slab: trebuie verificat reziduul postmictional inainte de a incepe tratamentul cu antimuscarinic. Este recomandat sa se inceapa mai intii tratamentul cu alfa blocant pentru imbunatatirea jetului si apoi, dupa cca 1 luna, sa se adauge antimuscarinicul. Consultul urologic este recomandabil.
6. calendarul arata urinari foarte frecvente cu volume mici, pacienta afirma ca se duce la toaleta asa de des din cauza durerii hipogastrice/perineale care este mai intensa cu vezica plina si mai diminuata cu vezica goala; in acest caz poate fi banuita cistita interstitiala si este recomandabil ca pacienta sa fie trimisa la consult urologic.

 

A treia vizita, dupa 1 luna

Pacientul/pacienta revine cu un nou calendar mictional (si cu cel de la vizita precedenta pentru comparatie) completat pe o perioada de doua zile premergatoare vizitei.

Calendarul mictional este comparat cu cel anterior si discutat cu pacientul incercind sa observam ce l-a multumit si ce l-a nemultumit pe pacient in aceasta perioada. In functie de aceasta doza de antimuscarinic poate fi crescuta (efect prea slab cu RA nesemnificative) sau antimuscarinicul poate fi schimbat cu un altul (RA semnificative).

Daca evolutia a fost buna tratamentul cu antimuscarinic va fi continuat cca 6 luni.
Daca in urma tratamentului apare senzatia de golire incompleta a vezicii si de jet urinar mai slab determinarea ecografica a reziduului postmictional este necesara. Daca acesta este > 150 ml tratamentul se intrerupe sau doza se reduce.

Deasemenea daca senzatiile prezentate de pacient s-au accentuat trebuie verificat reziduul postmictional.
In cazul in care trialul terapeutic cu antimuscarinic este considerat fara rezultat pacientul trebuie adresat urologului.

Autoevaluare

Va oferim patru chestionare pentru autoevaluarea starii de sanatate:
- Simptomatologia prostatei
- Calendar mictional
- Chestionar de apreciere a controlului vezicii urinare
- Chestionar vezica dureroasa

detalii

Urodinamica

Investigarea urodinamica implica masurarea presiunilor din sfincterelor ce asigura continenta urinara si din vezica urinara, in timpul umplerii cat si al golirii, metoda cunoscuta sub numele de urodinamica.

detalii

Urodinamica in imagini

Va prezentam cateva imagini din timpul procesului de urodinamica.

detalii

Cum se desfasoara o consultatie de urologie

Afla mai multe informatii despre etapele desfasurarii unei consultatii de urologie.

detalii

Consultatie urologie:

-urinare deasa
-pierderi de urina
-golire vezicala incompleta
-suferinte prostatice
-durere vezicala cronica
-cistite repetate
-vezica neurologica
-enurezis

detalii

Sunteti tanara si pierdeti urina ?

Clinica Evomed va ofera un pachet de exercitii Kegel cu biofeedback

detalii

Despre noi

Despre noi

Centru de diagnostic si tratament al tulburarilor urinare Fondata in anul 2011, Clinica Evomed si-a propus dezvoltarea de servicii specializate medicale inovative, orientate mai ales in domenii de nisa precum tratarea tulburarilor de continenta..

detalii